Narava

                    

Sprehod po senzornem vrtu omogoča senzorno-gibalno popotovanje od prostora do prostora, vsak od njih pa nudi svojo senzorno ali gibalno izkušnjo ali celo več njih skupaj.

Namen Senzorni vrt stimulira delovanje čutil:

VONJ

Rastline pritegnejo z barvo, obliko in gibanjem, pa tudi z vonjem. V senzornem vrtu je poudarek na seznanjenju z vonjem rastlin. Zanimivi so naravni vonji mokre zemlje, pokošene trave, rezanega lesa,…

VID

Rastline spreminjajo barve skozi različne letne čase. Narava se igra z oblikovanjem rastlin in nam daje izkušnjo, da je nekaj veliko, drugo majhno. Zanimivo je opazovati kako se okolje giblje okoli nas (gibanje in valovanje rastlin),ali se giba človek in okolje ostaja stalno (gibanje skozi prostor hoja, guganje na gugalnici, hoja po gibajočem se mostičku, klančini).

OTIP

Z dotikom lahko človek spoznava kaj je gladko, spolzko, mokro, suho (zemlja, pesek, sveža in suha rastlina), toplo – hladno, trdo – mehko  (kamen, les, kovina).

SLUH

V naravi nas obdajajo različni zvoki (šelestenje drevesnih listov, brenčanje žuželk, oglašanje ptic, žuborenje vode) in drugi zvoki ki jih proizvaja človek v naravi (trkanje, lomljenje, zvončkljanje z zvončki, ustvarjanje zvokov z mobili,…).

OKUS

Preko okusa spoznavamo različne okuse (kislo, grenko, slano, sladko in prepoznavamo znana in manj znana zelišča, sadje, zelenjavo,…).

Senzorni vrt je je dostopen za vse. Sadilne mize so nastavljive po višini, poti so širše in posebej prilagojene za osebe z motnjami vida. Možnosti senzornega vrta so lahko zelo različne. Njegova vsebina in namen sta lahko tako delovna, učna kot tudi sprostitvena.

SLOVENSKI VRT

V slovenskem vrtu se srečate z primeri zasaditev okrasnih rastlin, zelenjave in zelišč, prilagojene slovenskemu okolju ter podnebju. Razporeditev in skrb za  rastlike je plod sodelovanja učencev posameznih šolskih skupin pri delovni vzgoji.

ČEBELNJAK

Čebelnjak v Dragi ni namenjen le gojitvi čebel zaradi pridobivanja medu vse od leta 2012. Za čebele radi skrbijo tako otroci kot odrasli, prav tako za vrt medovitih rastlin v bližini čebelnjaka.

Ob kozarčku domačega Medu z Barja in pogledu na pisani čebelnjak, pred katerim je polno čebel in rož, polistamo po učbeniku in delovnem zvezku Čebela se predstavi v lahkem branju in uživamo na klopeh v senci košatega hrasta. Neprecenljiva sprostitev!

SNOEZELEN

Snoezelen je posebej opremljen prostor, ki imitira naravo. Sama beseda izhaja iz nizozemske besede, ki pomeni vohati, dremati.

V snoezelnu lahko oseba z motnjo v duševnem razvoju izbira med možnostmi, ki ji jih ponuja posebej oblikovano okolje. Posameznik lahko v snoezelnu izbere med vidnimi stimulacijami (vodni stolp, svetlobne lučke), slušnimi stimulacije (vrsto glasbe) in odkriva druge možnosti v okolju snoezelna (vodna postelja, taktilne table).

Spremljevalci so lahko starši, prostovoljci ali strokovni delavci.

Scroll to Top