Čebelarjenje

Čebelarjenje pri nas nima le namena gojitve čebel zaradi pridobivanja medu, ampak vse od leta 2012, ko je nastal s pomočjo prostovoljcev, prinaša številne prednosti: za čebele radi skrbijo tako otroci kot odrasli, prav tako za vrt medovitih rastlin v bližini čebelnjaka.

Ob kozarčku domačega Medu z Barja in pogledu na pisani čebelnjak, pred katerim je polno čebel in rož, polistamo po učbeniku in delovnem zvezku Čebela se predstavi v lahkem branju in uživamo na klopeh v senci košatega hrasta. Neprecenljiva sprostitev!

PREDNOSTI

Spomin hitro oživi poletje 2012, ko so prostovoljci z družbeno odgovornim projektom IMEX Challenge postavili čebelnjak, obnovili rastlinjak z medovitimi rastlinami in prispevali k izdaji lahko berljivega učnega gradiva o čebelarstvu.  Dragoceno darilo je uporabnikom v CUDV Draga omogočilo raznovrstno in ustvarjalno delo, obogatitev znanja in boljšo kakovost življenja, obenem pa ponudilo priložnost povezovanja z lokalnim okoljem.

Tako za udeležence iz tujih dežel kot za prostovoljce iz slovenskega kongresnega turizma in Čebelarske zveze Slovenije je bila gradnja čebelnjaka nepozabno doživetje, v katerem smo uživali vsi, saj nas je družila želja narediti nekaj dobrega in koristnega za osebe z motnjami v duševnem razvoju.

Dobra volja, delovna vnema, ustvarjalnost in veselje iz projekta še vedno bdijo nad našim delom s čebelami: uporabniki vestno skrbijo zanje, ponosni so nad letno bero medu, izdelujejo čudovite okraske iz čebeljega voska, še rajši pa poližejo kakšno žličko domačega medu, ki jim je mnogo slajši od kupljenega, saj so ga naredile njihove, draške čebelice. Sožitje s čebelami nam je podarilo obilje novih izkušenj in življenjskih modrosti, med drugim tudi tisto, da med dela čast čebelam, ljubezen pa človeški duši – naš čebelnjak potrjuje in najlepše prepleta oboje.